Piet Boonen uit Belfeld, oud-bestuurslid van de Limburgse Schaakbond, is op 56-jarige leeftijd overleden
Piet was al lange tijd ziek. Helaas is hij nu, op veel te jonge leeftijd, daar aan bezweken. Ondanks dat hij de laatste weken veel pijn en ongemak kende is hij gelukkig vredig in zijn slaap overleden. Dat gebeurde op eerste paasdag 2018 ’s morgens vroeg.
Hij was ruim veertig jaar bondslid, om precies te zijn sinds 9 september 1977, en maakte dus al op jonge leeftijd kennis met het schaakspel. Hij was tot aan zijn dood lid van de Venlose Schaak Vereniging en daarvóór van de Tegelse Schaak Vereniging en de daarvóór van de clubs in Reuver en Nettetal.
Hij was een groot liefhebber van het schaakspel en een zeer verdienstelijk beoefenaar. Hij werd bijvoorbeeld tweemaal kampioen van Limburg; eerst in 1982 in de tweede klasse (nog vóór sterke spelers als Frank Schleipfenbauer en Lucien van de Lisdonk) en daarna in het jaar 2000 in de eerste klasse (destijds de op één na hoogste klasse) en toen liet hij ook bekende namen achter zich, want het waren René Snoeck en Peter Metsemakers die als tweede en derde eindigden achter Piet.
Maar Piet was boven alles vooral een liefhebber en was geïnteresseerd in alles om het schaken heen zoals de geschiedenis en de verhalen. Vaak hebben we contact gehad en ervan genoten om te midden van oude tijdschriften, notatieboekjes en documenten op zoek te gaan naar oude gegevens. Als er in de lijst van kampioenen van voor de oorlog nog een voornaam gevonden moest worden of de juiste schrijfwijze van een achternaam, dan wist Piet daar wel achter te komen. Hij was zeer bedreven geraakt in het zoeken – en vinden – van gegevens in digitale archieven van kranten op het internet.
Hij had in de loop der jaren een indrukwekkende verzameling aan boeken en tijdschriften opgebouwd en had er ook een hobby aan om partijen te verzamelen. Heel secuur was hij altijd bij het invoeren van partijen. De organisatie van het Limburg Open heeft een aantal jaren van zijn diensten gebruik mogen maken. Dan werd er een doos notatievellen bij hem bezorgd van de vele, vele honderden partijen die er waren gespeeld en Piet voerde de partijen in Chessbase in zodat ze voor het nageslacht bewaard bleven. Dat de partijen nu online beschikbaar zijn en nagespeeld kunnen worden, is dus aan Piet te danken. Hij was een Pietje Precies. Gelukkig maar, want die eigenschap heb je bij zo’n karwei nodig.
Zo heeft hij in het verleden bijvoorbeeld ook meerdere malen lijvige toernooibulletins van de kampioenschappen van Limburg verzorgd, met alles erop en eraan zoals de uitslagen, standen en partijen.
In september 1997 kwam Piet in het bestuur van de Limburgse schaakbond. Hij werd competitieleider, kalendercoördinator en reservebondsraadslid. Hij heeft dat vier jaar gedaan. We maakten prachtige centrale slotrondes van de LiSB-competitie mee in motel Van der Valk in Urmond met zo’n 400 schakers. Als toenmalig voorzitter mocht ik me gelukkig prijzen met zo’n bestuurslid, degelijk, consciëntieus, bekwaam en integer. Wat hij aanpakte, deed hij zeer gedegen.
Verdrietig, maar ook dankbaar dat hem verder lijden is bespaard, denk ik terug aan een bescheiden, betrouwbare en bijzonder sympathieke schaakvriend.
Piet was ook een groot natuurliefhebber (en kenner). Vandaar dat gekozen is voor een wat dat betreft toepasselijke, mooie foto.
De familie heel veel sterkte gewenst bij het dragen van dit zware verlies.
Zie ook bericht Jürgen Daniel op website Schachgemeinschaft Nettetal 1929/70
Zie ook bericht op website Venlose SV
Laat een reactie achter