Heerlense schaakclub bestaat 100 jaar

Categorie: Algemeen Nieuws
20-voudig kampioen van Limburg Alex Vinken was lid van Heerlen.
20-voudig kampioen van Limburg Alex Vinken was lid van Heerlen.

De Heerlense schaakclub, officieel 'Heerlensche Schaakvereeniging', bestaat 100 jaar.

De officiële oprichtingsdatum van de vereniging in Heerlen is 3 september 1924; hiermee is Heerlen een van de oudste clubs van Limburg.

De Heerlense club, onder leiding van voorzitter Mark van Dijk, is nog volop actief. In het afgelopen seizoen was de vereniging heel succesvol. Er werden in de Limburgse competitie zelfs twee kampioenschappen veroverd. Zo werd Heerlen 1 kampioen in de hoofdklasse, terwijl Heerlen 2 kampioen werd in de 3e klasse B.

Ook wordt flink aan de weg getimmerd met de jeugd. Er is een flinke groep jeugdspelers (bijna 20 kinderen) en er zijn de nodige vrijwilligers om schaakles te geven en de spelers te begeleiden.

In verband met het 100-jarig bestaan worden dit seizoen nog speciale activiteiten georganiseerd. Hier zijn al wat ideeën voor, die nog worden uitgewerkt.

Bijdrage Dennis van der Burgt

Van enthousiast Heerlen-lid Dennis van der Burgt ontvingen we onderstaande bijdrage ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan:

3 september 2024 bestaat de Heerlensche Schaakvereeniging precies 100 jaar, een mijlpaal! Natuurlijk iets om bij stil te staan. Voor het boek´75 jaar LiSB´ schreef Paul Hinssen al een mooi stuk, dus daar zal ik niet aankomen. Feit is dat het de laatste jaren heel moeilijk is om te overleven. Eigenlijk met het begin van het internet zag je het aantal leden dalen. Met het wegvallen van een aantal dragende spelers werd de clubavond steeds minder bezocht, jammer natuurlijk. Ook corona gooide nog wat roet in het eten.

Maar de Heerlensche Schaakvereeniging is er nog en de herinneringen van, voor mij, de laatste 40 jaar blijven. Als jongetje van 5 begon ik, toen nog bij Paul Hinssen thuis, als jeugdlid van Heerlen. Dat groeide na een aantal jaren uit tot een jeugdafdeling die werd geleid door Paul en Jo (Paffen).

Toen ik ouder werd, mocht ik proeven aan de geweldige vrijdagavonden, de clubavond van Heerlen. Druk bezochte avonden waren het. Vanuit  het “Open Huis” aan de Gasthuisstraat werden meerdere Lokalen versleten: Oppidom, Café Lachus en Het Luciushof  aan de Putgraaf. Elke plek had wel zijn charmes: Oppidom zo mooi in het centrum, Lachus, waar barman Ron de avond opluisterde en waar ook voor ons 85-jarig bestaan Jan Timman een simultaan gaf en Het Luciushof waar de bar in eigen beheer was en een clubavond  soms zelfs een clubochtend werd of het laatste biertje geveild werd voor de clubkas (Bart van der Zwet betaalde er genoeg voor). Vele leuke momenten volgden. Bij Heerlen was altijd wel wat te beleven, getuige de vele schakers van buitenaf die de clubavond kwamen bezoeken. Ook speelde Heerlen met meerdere teams in de externe competitie, wat altijd een happening op zich was.

Stijging ingezet

De laatste jaren speelt Heerlen in het mooie onderkomen op Bekkerveld, A gen Bek. Nadat de daling van het ledental het dieptepunt bereikt had, is de stijging weer ingezet. Een groot aantal jeugdleden traint op vrijdag, er worden Euregio toernooien georganiseerd, er is een mooie samenwerking met onze Duitse vrienden van Herzogenrath en er wordt weer met twee teams in de LiSB-competitie gespeeld met als klap op de vuurpijl Heerlen 2 kampioen in de 3e klasse en met Heerlen 1 Limburgs Kampioen in de Hoofdklasse! Hopelijk mogen we de club beetje bij beetje weer wat verder laten groeien, want clubschaken blijft gewoon iets heel moois. Trots mogen we in ieder geval zijn op dit 100-jarig bestaan.

Mijn gedachten gaan ook naar alle oud-leden en leden die niet meer onder ons zijn. Zonder deze mensen had de club dit niet bereikt.

Gedicht

Tot slot een zelf bedacht gedicht over de club:

100 jaar Heerlen in Vogelvlucht,

100 jaar deze Club in een zucht.

Met onder anderen Alex Vinken,

Wisten we vroeger uit te blinken.

Met Bianchi, Nijburg spelers van toen,

Werd Heerlen 84 jaar geleden Limburgs Kampioen.

Na de oorlog groeit de club steeds meer,

Met veel evenementen, keer op keer.

Met een wedstrijd tegen personeel uit de mijnen,

Of tegen het grote Philips en de zijnen.

Eind jaren 70 een tijdelijk verval van leden,

Maar eind jaren 80 weer anderen die streden.

Gruisen, Hinssen, Paffen, Cramers, noem zo maar op,

Onder meer met hun weer terug naar de top.

Tuurlijk komen ook daarna moeilijke tijden.

Het blijft moeilijk, 100 jaar een club leiden.

Maar nu 100 jaar en Limburgs Kampioen,

Er is niemand die daar nog wat aan kan doen!

Dennis van der Burgt

Meer informatie

Voor meer informatie over de geschiedenis van de club, zie:

Artikel over Heerlen in boek 75 jaar LiSB

Heerlensche Schaakvereeniging op Wikipedia

DELEN VIA:

2 reacties op “Heerlense schaakclub bestaat 100 jaar”

  1. woensdag 04 september 2024 16:39

    Gefeliciteerd met dit mooie jubileum

    1. woensdag 04 september 2024 22:30

      Bedankt Bart

Laat een reactie achter

Als antwoord op Some User