Ad van Os uit Geleen, Lid van Verdienste van de LiSB, op 93-jarige leeftijd overleden

Ad van Os uit Geleen, Lid van Verdienste van de LiSB en lid van de verenigingen DJC (Stein), GESS (Sittard) en De Raadsheer (Elsloo) is overleden. Hij is 93 jaar geworden.

Enkele weken geleden hebben we hier nog een bericht geplaatst over een hele bijzondere partij. De strijdmakkers: Ad van Os en Nico Havenaar. Het was een spektakelstuk van twee aanvallende schakers. Het parool luidde: Aanvalluh!! Het belang van de partij was niet groot, het was immers maar een gewone partij in de lagere regionen van de interne competitie van de vereniging DJC Stein en veel zenuwen zullen de heren niet gehad hebben, maar het was wel leuk om te zien hoe de stukken alle kanten op vlogen, het bord in brand stond en de partij spectaculair eindigde met een mat. Prachtig om te zien, zowel van Ad als Nico. Als je bedenkt, Ad van Os, 93 jaar, dan denk je: toch wel heel bijzonder dat iemand op die leeftijd nog zo'n heerlijke partij beleeft. Daar tekent toch iedereen voor? Dat je op je 93ste nog zo'n lekkere partij kunt schaken?

Maar toen....

Een paar dagen geleden hoorden we dat Ad met een longontsteking was opgenomen in het ziekenhuis. Niet per se een reden om heel ongerust te zijn. Hij zou alweer om een schaakbord gevraagd hebben. Anderzijds .... als iemand 93 is....?  Afgelopen zaterdag, bij de simultaan van kampioen van Nederland GM Loek van Wely in Stein bij gelegenheid van het gouden jubileum van DJC Stein, ging nog een kaart rond die de aanwezigen tekenden om Ad van Os beterschap te wensen.

En nu....

Dinsdagochtend 21 november 2017 horen we dat Ad is bezweken. Hij is in zijn slaap overleden. De partij tegen Nico blijkt zijn laatste kunststukje te zijn geweest. Zijn laatste prachtige mat. 

En nu....

is Ad zelf mat gezet.

Het is natuurlijk wat gemakkelijker te beredeneren en te accepteren als iemand de gezegende leeftijd van 93 jaar heeft bereikt, maar toch... Hoe oud iemand ook is, je wil iemand die je dierbaar is niet kwijt. Ad was een heel bijzonder mens. Hij heeft voor zeer velen heel veel betekend. Natuurlijk voor zijn familie, vrienden en bekenden, maar ook voor zijn schaakvrienden van DJC en GESS en vele anderen in de Limburgse schaakwereld.

Ad van Os was al sinds 09-09-1960 lid van de Limburgse schaakbond. Hij was secretaris van de Maastrichtse Schaak Vereniging (MSV) van ca. 1963 tot ca. 1983 en vele jaren secretaris van de vereniging GESS in Sittard. Hij was bijna 35 jaar schaakdocent. Hij heeft naar schatting 800 kinderen leren schaken. Hij was met schaaklessen actief op enkele basisscholen in Maastricht en Bemelen en een groot aantal basisscholen in de regio Sittard- Geleen. Verder was Ad van Os mede-organisator van het ABN-AMRO schoolschaaktreffen gedurende drie jaren in de jaren 90. Aan dit toernooi namen steeds ongeveer 120 personen deel van basisscholen en scholen van voortgezet onderwijs. Elk jaar werd geschaakt in Sittard, Geleen en Stein. De bank financierde, de scholen zorgden voor onderkomen en de schaakverenigingen voor de organisatie. Ook tijdens dit toernooi was hi didactisch actief.

Van 1994 tot 1997 heeft hij zes dames de schaakbeginselen bijgebracht. Niemand was veilig voor de drang van Ad om iedereen te leren schaken.

Hij had nog meer pijlen op zijn boog. Schaken was namelijk niet zijn enige hobby. Hij was ook actief voor de nierstichting en de Zonnebloem. Zo was hij bijvoorbeeld als verpleegkundige actief op bootreizen met gehandicapten. Ook begeleidde hij zieken tijdens reizen naar het bekende bedevaartsoord Lourdes in Frankrijk. En hem paste zelfs de mijter van een heilige, wanrt hij was Sinterklaas van Maastricht en Bemelen. Ook kwam hij als Sinterklaas op verzoek bij particulieren thuis.

Wie al zijn verdiensten opsomt, is een hele tijd bezig. Nog een kleine greep uit de lange lijst van andere activiteiten op ander gebied: sportleider personeelsvereniging gemeente Maastricht, organisator carnavalsactiviteiten en lid van de raad van elf van een carnavalsvereniging in Maastricht, medisch begeleider bij boottochten van het Rode Kruis. En lang actief bij tennisvereniging GTR in Geleen, niet alleen als actief tennisser maar ook als een van de vrijwilligers die voor het onderhoud van het tennispark zorgden. En hij was een fervent bridger. Samen met zijn vrouw ging hij wekelijks naar bridgeclub "De Niet Rokers Club" Stein.

Hij is voor zijn verdiensten voor de schaaksport meerdere malen gehuldigd. Hij werd benoemd tot erelid van de vereniging GESS in Sittard. Hij werd benoemd tot Lid van Verdienste van de Limburgse Schaakbond (2008). Hij ontving de gouden bondsspeld van de KNSB (2010). En het allermooiste: hij werd bij de lintjesregen in 2008 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, een mooie koninklijke onderscheiding.

Ad was zo vitaal, bridger, tennisser, schaker, we hebben hem vaak persoonlijk geprezen om zijn enthousiasme, zijn vitaliteit en... zijn prachtige haarlok... Die complimenten nam hij glunderend in ontvangst. We hadden hem nog vele jaren in goede gezondheid gegund. Ad hield van het leven en wij hielden van hem.

We wensen Ad's vrouw en familie heel veel sterkte met het dragen van dit zware verlies.

Er is geen openbare uitvaart. Zie: overlijdensadvertentie

 

 

Frank Clevers, erevoorzitter LiSB

 

Zie ook: artikel in schaakrubriek krant oktober 2017

Zie ook: fotoreportage examens Ad van Os bij jeugd DJC in 2017 

Zie ook: artikel in bondsblad LiSB van juni 2008 (scroll door naar pag. 23 t/m 26)

Zie ook: artikel in bondsblad LiSB van oktober 2008 t.g.v benoeming Lid van Verdienste LiSB

Zie ook fotoreportages:

uitreiking gouden bondsspeld in 2010

viering 90e verjaardag in 2014

Fotoreportages van door Ad van Os afgenomen examens bij school in Geleen: 

2006

2007

2008

2009

2010

2012

2013

2014

Media

advanos2017
Ga naar boven
Positive SSL