De Aaj Pionne in Roermond: Peter Simonis winnaar derde cyclus

Peter SImonis is winnaar geworden van de derde cylcus van de competitie 2017-2018 van de Aaj Pionne in Roermond.

Qua punten eindigde Peter Simonis gelijk met Leon Smeets en Ton Geenen maar op grond van de onderlinge partijen pakte hij de eerste plaats. Overigens was het een uitermate spannende cyclus want op slechts een half punt met zes punten volgde nog een viertal t.w. Wil Meijs, Jack Lemaire, Wiel Scheeren en Gerrit de Wit. Er schaakten drie nieuwe Aaj Pionne voor het eerst mee in deze cyclus: (Jos Lankreijer (voormalig Pionnekelid), Leon Raemaekers (voormalig Pionnekelid) en Frank Dupont (lid van ’t Pionneke).

Met nog een cyclus te gaan is de strijd om het kampioenschap nog open. Weliswaar staat Jack Lemaire aan de leiding maar een grote groep achtervolgers probeert ook nog een greep te doen naar de kampioensbokaal. 

Voor de uitslag van de derde cyclus klik hier 

Voor foto-album klik hier

Meer over de Aaj Pionne

Het schaakgenootschap de Aaj Pionne (= Roermonds dialect voor 'oude pionnen') bestaat al sedert 1993 en is toegankelijk voor 55-plussers die gezellig een keer per week, op woensdagmiddag vanaf 14.00 uur, willen schaken.

De leden van de Aaj Pionne zijn zowel de zogenaamde huisschakers als de leden of oud -eden van diverse schaakverenigingen in de regio. Opmerkelijk is dat er van de 36 actieve leden er zelfs 16 tachtig-plusser zijn (zie onderstaand overzicht).

gemiddelde leeftijd: 75,75

leeftijdsverdeling:

>90                 2

80-89              14

70-79              12

60-69              7

50-59              0

<50                 1

In tegenstelling tot wat met wellicht zou verwachten wordt er door de heren nog een spannende onderlinge competitie geschaakt (4 cycli van 9 partijen Zwitsers) op redelijk niveau. Daarnaast is het natuurlijk een gezellig samenzijn met leeftijdgenoten en blijven de reeds lang bestaande onderlinge sociale contacten daardoor goed onderhouden. Bovendien zorgt het schaken, daar zijn de deskundigen het over eens, voor een belangrijke bijdrage in gezond, creatief en logisch denken. Vanzelfsprekend is het daarom voor met name 55 plussers een goede methode om de hersens te blijven prikkelen. En het moge duidelijk zijn dat alle heren van de Aaj Pionne nog beschikken over een uitermate vitale geest.

Het is redelijk uniek is dat er een schaakgenootschap zoals de Aaj Pionne bestaat, onafhankelijk en niet aangesloten bij de KNSB of een van de onderbonden.

Hoe dan ook is het prettig dat er in Roermond de mogelijkheid bestaat om met leeftijdgenoten een gezellige partij te kunnen schaken. De contributie bedraagt € 10,- per jaar. In oktober 2018 wordt op bescheiden wijze het zilveren jubileum gevierd. De aankondiging hiervan volgt nog te zijner tijd. 

Voor verdere informatie over de Aaj Pionne, kan men contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06-22928422.

Media

2018 de Aaj Pionne, Roermond
Ga naar boven
Positive SSL